Представител на Световната здравна организация (СЗО) днес съобщи за съществуващ риск

...
Представител на Световната здравна организация (СЗО) днес съобщи за съществуващ риск
Коментари Харесай

СЗО плаши с епидемия от птичи грип заради мигриращи птици

Представител на Световната здравна организация (СЗО) през днешния ден заяви за съществуващ риск вирусът на птичи грип H5N1 да се популяризира по крави и в страни отвън Съединени американски щати посредством мигриращи птици. Според уеб страницата на СЗО инфекцията с вируса на грип А е извънредно рядка при едрия рогат добитък. Това предават от Reuters.

Със сигурност подобен риск съществува, уточни още Уенцин Джан, началник на Глобалната стратегия за грип на СЗО на брифинг в Женева. По нейни думи от Организация на обединените нации все пак считат, че общият риск за публичното здраве, подбуден от вируса, е невисок.

Правителството на Съединени американски щати се стреми да ревизира сигурността на млякото и месото, откакто потвърди зараза с вируса H5N1 в 34 стада млекодайни крави в девет щата от края на март и при един човек в Тексас.

Американски представители обявиха през вчерашния ден, че събират проби за тестване от смляно говеждо месо в магазините за търговия на дребно, които се намират в щати с огнища на птичи грип при крави. Те остават уверени, че доставките на американско месо са безвредни.

Случаят на инфектиран човек е бил при служащ във плантация в Тексас, който е получил конюнктивит след контакт с млекодайни крави. Както Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, по този начин и СЗО обявиха, че въпреки общият риск за публичното здраве да е невисок - хората с контакт до инфектирани животни е по-вероятно да се разболеят.

Смята се, че огнищата са по-широко публикувани при кравите, в сравнение с се оповестява публично, въз основа на открития на частици H5N1 в към 20% от пробите от мляко. Американската администрация по храните и медикаментите е декларирала в петък, че предварителните резултати от PCR проби демонстрират, че пастьоризацията е ефикасна в убиването на вируса.

" Допълнителните проби на Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) са належащи, с цел да се подсигурява, че публичното здраве е предпазено и да се спре разпространяването на заболявания по животните ", уточни Сара Литъл, представител на индустриалната група Meat Institute, която съставлява месопреработвателите в Съединени американски щати.

USDA през вчерашния ден е почнало да изисква от млекодайните крави в лактация да имат негативен тест за птичи грип, преди да бъдат преместени през щатските граници, в блян вирусът да бъде овладян. За останалите животни е нужен само обзор от ветеринарен доктор.

Наложени са също предварителни инспекции, преди месото да попадне на пазара.

Миналата седмица Министерството на земеделието е съобщило, че е разкрило птичи грип в проба от белодробна тъкан от асимптоматична млечна крава, изпратена от инфектирано стадо в касапница. Месо от животното не е влизало в хранителния ресурс, твърдят от ведомството.

В друго изследване за сигурност USDA ще разглежда дали H5N1 се обезврежда дейно при термична обработка на месо, защото нормално готвенето до безвредна вътрешна температура убива бактериите и вирусите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР